top of page

Genbrugs guld – Bogstavelig talt

Guld er et populært materiale at bruge til smykker og pynt, det er et flot ædelmetal, som ikke mister farven eller hurtigt mærkes af slid. Derfor er det heller ikke så mærkeligt, hvorfor det har været populært igennem de sidste årtusinder. Men hvordan genbruges metallet i dagens Danmark?Genbrug er populært i 2019, det er ikke til at komme udenom. I takt med at der kommer mere og mere fokus på miljøet og klimaforandringerne, er genbrug blevet en stor del af samtalen. Vi går op i genbrug, og det er kun godt! På den måde undgår vi ressourcespild og værner lidt om planeten. Da jeg skulle researche lidt til denne artikel og prøvede mig frem på Google, fandt jeg hurtigt ud af, at det var svært at bruge søgeord som ”genbrugt guld” og ”genanvendt guld”. Resultaterne der poppede op, handlede i højere grad om at finde guld i diverse genbrugsbutikker rundt omkring i landet, og hvordan man bedst affaldssorterer. Det handlede ikke så meget om, hvordan man genbruger metallet guld.Hvorfor er det relevant at tale om genanvendt guld? Mennesket har altid været draget til guld igennem historien pga. metallets flotte, blanke ydre og høje værdi. Derfor er der også en god chance for at guld er det mest genanvendte materiale. Det er igennem tiderne blevet formet og omsmeltet for igen at blive formet og senere omsmeltet igen. Denne cirkel kører stadig den dag i dag. Guld har ikke kun økonomisk værdi, som oftest har det også en høj affektionsværdi. De flest af os har nogle smykker liggende, som vi har arvet fra familiemedlemmer. Selvom arvesmykkerne måske ikke passer til ens personlige stil, så har de stadig en høj affektionsværdi via deres historie.


Hos To Form bruger vi genanvendt guld. Op til 80 % af det anvendte guld til ny produktion er genbrugt og resten er minet. Der er to processer, den første er, når gamle smykker og rester fra produktionen sendes til affinering. Her bliver guldet renset på en skånsom måde, før det bliver sendt tilbage i omløb, som små kugler af 24 kt fin guld, der er ligesom nyt guld. På den måde er genanvendt guld både bæredygtigt og konfliktfrit.


Den anden process for at genanvende guld, der er et af vores kernetilbud, er at bruge kundens eget guld direkte til det nye smykke og derved omsmelte deres gamle guld. Trine og Kim hjælper tit kommende brudepar med at specialdesigne og håndlave vielsesringe. Det er muligt at komme ind med sine ældre smykker og arveguld, og få det smeltet om til nye vielsesringe. Også i denne process er parrene med til at designe vielsesringene, som får et helt særligt touch. Smykkerne bliver renset for sten og mm før de bliver smeltet og derefter formet til de nye vielsesringe, så 100% af guldet bliver genbrugt. På den måde passer vielsesringene til ens personlige stil og bibeholder affektionsværdien.
Læs mere:


Jakobsen, Hanne Østli. "Det bliver sværere og sværere at finde guld." 14. marts 2012. https://videnskab.dk/kultur-samfund/det-bliver-svaerere-og-svaerere-finde-guld


"Genbrugsguld." https://www.aktivguld.com/da/genanvendeligt-guldFeatured Posts
Kom tilbage igen snart
Når indlæg er udgivet, kan du se dem her.
Recent Posts